Możliwość komentowania Przykłady ekologicznych domów i budynków. została wyłączona

Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się znacznie więcej na witrynie wina. Wina mają na dodatek niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Bo pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.

1. Sprawdź teraz

2. Przeczytaj więcej

3. Przejdź do strony

4. Przejrzyj

5. Sprawdź to Tworzenie własnych komiksów opowiadających historie.

Comments are closed.